Från negativ till positiv attityd

Ibland behöver våra hästar lite hjälp och vägledning för att kunna ändra sin attityd till någonting. De kan ha dålig erfarenhet, blivit skrämda, känner sig trängda, upplever situationen som stressande, är osäkra på vad som händer härnäst, eller kanske bara omotiverade att utföra det vi ber om. Vilken anledning de än kan tänkas ha för att protestera, så kan vi alltid utgå från att det är en god anledning.

I videon ovan jobbar Maasa med sin häst Jackson, som tidigare varit motvillig till att sätta på grimman. Steg för steg omvandlar de proceduren från något jobbigt och negativt, till något positivt och roligt, med hjälp av klickerträning. Metoden bygger på positiv förstärkning, och detta tankesätt gör inlärningen väldigt rolig, pedagogisk och stressreducerande för just den här hästen (och i väldigt många andra fall också!). Maasa och Jacksons resa kan ni följa på clicktreatempower.

Min ponny Micko har haft liknande inställning till grimman. Han tyckte det var otäckt när den skulle sättas på. Vände på klacken så fort den var i syne, kastade undan huvudet när man väl fått komma fram till honom. Jag har jobbat på liknande sätt som i videon för att få honom acceptera grimman. Idag kommer han mig till mötes och stoppar glatt ned huvudet i den!

De viktigaste verktygen för att övertyga våra hästar, tror jag är att vi är lugna, konsekventa och tydliga. Visa med hela din kropp och sinnesstämning att det här är inget att vara rädd för! Eller, om det handlar om att väcka intresse… visa din häst att det här är minsann huuur kul som helst! Ligg steget före men var också förutsebar, så att din häst inte blir överraskad i bemärkelsen att den blir skrämd.

Jag tronegpos3r även det är viktigt att hästen alltid har ett val att gå ifrån om situationen blir för påfrestande. När jag och Micko exempelvis uppsittningstränat, har han alltid varit lös. De gånger uppgiften känts för krävande har han tagit ett par steg åt sidan, och jag har låtit honom göra det. Jag ser det inte som en motgång, utan backar bara tillbaka ett moment eller två och provar sedan på nytt. Ett vanligt misstag är just att man går för fort fram. Glömmer man bort att befästa viktiga grundstenar längs vägen, kommer inte det slutliga målet bli särskilt stadigt och hållbart. Dela upp träningen i flera små delmål för att minska onödig stress och press längs vägen!

Jag upplever att friheten inger trygghet för hästen.

Ur tryggheten växer modet fram. 

Och känner man sig modig, då blir man också stolt när man lyckas.

1 reaktion på ”Från negativ till positiv attityd”

  1. Haft två hästar som verkligen inte tyckt om den vanliga stallgrimman, men som fort lärde sig att repgrimman var trevlig. Intressant hur de kan lära sig skillnad 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *