Vad är hästmassage egentligen?

När människor jag möter får berättat för sig att jag är utbildad hästmassör, höjer de förvånat på ögonbrynen. ”Hästmassör, jasså, finns det sådana? Men är det inte svårt att att massera en hel häst, de är ju så stora! Då behöver du väl ta i väldigt mycket?” är frågor jag får. Här följer en förklaring om vad hästmassage är och vilka positiva effekter den har!


handmassageMassage är en teknik för att manipulera kroppens mjuka vävnader. Dit hör bland annat muskler, senor och ligament. Genom olika typer av grepp, tryck och smekningar med handflatorna, fingrarna, tummen eller armbågen, arbetar man sig över hela hästens kropp. Syftet med massagen är att öka cirkulationen, elasticiteten och rörligheten i vävnaderna. Man måste inte nödvändigtvis ta i, som många tror. Även mjuk beröring har effekt! Alla hästar uppskattar dessutom inte att man berör den på ett visst sätt eller på ett visst ställe. Man uppnår inga goda resultat om hästen spänner emot av obehag. Då är det bättre att hitta ett grepp som inger avslappning, för att sedan försiktigt jobba sig djupare in i muskeln och lossa på spänningar. Massagen i sig är inte läkande, men den stimulerar kroppen till självläkning. Bland annat genom att:

 • Öka blodcirkulationen så att näringstillförseln förbättras
 • Öka cirkulationen av lymfvätska så att slaggprodukter snabbare transporteras ut ur kroppen
 • Mjuka upp kramper och spänningar i kroppens muskler
 • Skapa avslappning genom sin inverkan på både muskel- och nervsystemet, och därigenom hjälpa hästen att slappna av både fysiskt och mentalt.

head

Om vi regelbundet masserar våra hästar hålls musklerna mjuka och följsamma, vilket både ökar hästens prestationskapacitet samt förebygger skador och rörelsestörningar. Om ett problem redan uppstått kan några tecken på muskelspänning vara att hästen:

 • Är svår att ställa åt något håll
 • Ojämnt musklad i kroppen
 • Spänd och öm i ryggen
 • Har svårt att lyfta upp ett ben
 • Vill inte fatta galopp
 • Bockar i ridningen

Var uppmärksam även på små förändringar i beteende, fysik och rörelser! En häst som får gå för länge med sina muskelspänningar riskerar förvärrade skador, som kommer till följd av att hästen försöker avlasta/kompensera sina svårigheter. Vid misstänkta muskelproblem kan man ringa ut en utbildad hästmassör eller liknande. Kom dock ihåg att massage är en komplement, inte en ersättning till veterinärvård! Hur själva massagebehandlingen kan gå till finns att läsa mer om under rubriken Hästmassage. Om det dyker upp några frågor och funderingar är Du varmt välkommen att ställa dem via kommentarsfältet, mail eller telefon!

2 reaktioner på ”Vad är hästmassage egentligen?”

  1. Om efterfrågan är stor och man har ett stort driv så kan man absolut ha det som heltidsjobb! Men de flesta kombinerar det med annan verksamhet för att allt ska gå runt. Jag har en tillsvidaretjänst på 87% att luta mig tillbaka på, så företaget driver jag bara på deltid till att börja med. I princip allt jag tjänar kommer investeras i fler utbildningar och utrustning så jag kan utveckla verksamheten. I framtiden hoppas jag bli ekonomiskt beroende av företaget, dock kommer jag inte enbart jobba som hästmassör för det finns även mycket annat inom häst & human som intresserar mig! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *