Inridning påbörjad

För en vecka satt jag på Mickos rygg för första gången, och igår tog vi våra första steg tillsammans! Han kom till mig som en oerfaren och osäker 10-åring. Det har tagit oss 4,5 år av mental och fysisk förberedelse med träning och rehab för att komma hit. Nu äntligen sitter jag där…. svårslagen känsla! ♥

mickosinridning

Micko har blivit sutten på en gång tidigare innan han kom till mig, men något gick snett och han blev rädd. Har inte så mycket detaljer, men från att ha skrotat i hagen i 10 år till att alla skulle ta tag i hans träning på stört blev väl helt enkelt för mycket för honom. Därför har jag skyndat väääldigt långsamt med detta. Första åren har bara varit fokus på att få vardagen att fungera, då han betedde sig lite som en ohanterad unghäst. Svårfångad i hagen, stegrade sig när han blev stressad, gick inte att verka, ville inte ha grimman på sig osv. Han har dessutom haft spända ryggmuskler som det tagit lång tid att mjuka upp. Sen är det även första gången jag rider in en häst, så det är inte bara han som behövt gott om tid på sig! Med tanke på hans bakgrund känns det extra viktigt att allt blir rätt.

För att alltid ge honom valmöjligheten att gå undan, har vi uppsittningstränat uteslutande belöningsbaserat och utan press, antingen i paddock eller på stallgången. Ställa sig upp på pallen → klick och belöning om han stått still. Lagt handen på ryggen → klick och belöning om han står still. Hänga på ryggen → klick och belöning osv. På detta sätt har jag steg för steg jobbat mig upp på ryggen, och fått en väldigt trygg, nöjd och samarbetsvillig häst på köpet. Nu ska vi bevisa att även en 15-åring kan ridas in och bli riddarhäst, med positiva träningsmetoder dessutom!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *